A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ставчанська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Юридична консультація

Дата: 12.02.2021 11:11
Кількість переглядів: 1820

Як отримати компенсацію, якщо

Ви травмувалися на вулиці під час ожеледиці?

 

Досить часто опади випадають неочікувано для всіх: як для відповідних служб - так і для пересічних громадян. Нерідко такі сюрпризи закінчуються забоями чи переломами. І тоді виникає запитання: «А чи може людина, яка послизнулась і травмувалась на вулиці, отримати компенсацію за свої травми?»

Якщо ви наперед передбачили та потурбувалися щодо можливих потенційних небезпек для власного здоров’я і застрахувалися – вам простіше. Адже у разі нещасного випадку ви можете отримати відшкодування від страхової компанії.

Незастрахованій людині, котра захоче отримати компенсацію за травми, отримані на слизькому тротуарі, необхідно буде зібрати докази того, що нещасний випадок стався через неприбраний сніг, або непосипаний лід.

Тому, якщо вже є випадок травмування, то необхідно, спочатку викликати на місце падіння «швидку допомогу». Бо саме медики зможуть надати вам професійну допомогу та зафіксують час і місце падіння. Тоді, при можливості  сфотографуйте на телефон місце падіння з «прив’язкою» до якогось об’єкту нерухомості, на якому є вивіска. Уважно подивіться навкруги – чи є поблизу банківська установа, магазин, у яких зазвичай є камери зовнішнього спостереження – там можна буде взяти відеозапис.  Якщо є можливість попросити когось з перехожих засвідчити ваше падіння, то візьміть його контактні дані та номер телефону. Бажано записати всі дані бригади медиків, які вас доставили з місця падіння до лікарні. Також варто зробити медичне обстеження, аби визначити ступінь тяжкості тілесних ушкоджень. Якщо травму можна кваліфікувати "більш, ніж легкого ступеня" – швидка допомога по факту заподіяння травми повинна повідомити поліцію. Якщо працівники поліції зафіксували факт отримання травми, потрібно написати заяву в правоохоронні органи. Всі дані будуть внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У лікарні обов’язково візьміть довідку від лікаря, де має бути вказана ступінь пошкоджень, вказана причина травми – через падіння на вулиці такій –то, біля будинку такого-то, офісу фірми, час отримання травми, а також час перебування на лікуванні.

Обов’язково зберігайте всі чеки та довідки, копії рецептів, які у вас будуть з’являтися в процесі лікування. Це потрібно для підтвердження ваших витрат на лікування. Якщо травма призвела до втрати працездатності, то розмір відшкодування буде розраховуватися за правилами, передбаченими ЦК України (статті 1195–1199). Тобто ви маєте право вимагати, щоб вам відшкодували втрачений в результаті травми дохід, тому запасіться довідкою про розмір свого заробітку. Не забудьте також і про відшкодування моральної шкоди. Підтвердженням завдання моральної шкоди можуть бути висновки лікарів; показання свідків, які можуть підтвердили тяжкість моральних страждань; рецепти лікаря на придбання спеціальних лікарських засобів для боротьби з депресією, іншими психологічними розладами, що виникли внаслідок отримання травми.

         Сформулюйте претензію і відправте її рекомендованим листом з повідомленням на адресу служби, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій ви впали. У випадку, якщо ви постраждали біля свого будинку – претензії слід висувати комунальному підприємству, яке обслуговує ваш будинок. При падінні на сходах офісу, банку, супермаркету, відповідальність повинен нести той, на кого покладено обов’язок прибирати цю територію. У листі вкажіть, що розраховуєте на компенсацію у термін до певної дати. У конверт вкладіть також копії всіх зібраних документів. Якщо після всього цього недбайливі служби відмовляться вам допомогти оформляйте позов до суду за місцеи знаходження відповідача.

У більшості випадків – правда буде на вашому боці. Звісно, якщо ви матимете бажання і терпіння пройти усю цю непросту процедуру та зібрати необхідні докази. Тому для власного ж здоров’я будьте взимку на вулиці обережними та уважними. Не поспішайте. Бережіть себе! Адже здоров’я це найцінніше!

У разі виникнення правових питань, отримати юридичну консультацію або роз’яснення можна  звернувшись до Кіцманського бюро правової допомоги, що знаходиться  за адресою: м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83  або за тел.:       2-10-38.

Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет – спілкування «Скайп» набравши «Кіцманське бюро правової допомоги», або «kitsmanske@legalaid.cv.ua»  щоденно з 9.00 до 18.00 год. (крім вихідних та святкових днів).          

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту  kitsmanske@legalaid.cv.ua та chernivetske@legalaid.cv.ua.

 Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь